ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ

Η ρομποτική χειρουργική έφερε μια πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι κατά βάση μία λαπαροσκοπική επέμβαση και πραγματοποιείται με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος DA VINCI. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική, τραυματική και ανώδυνη επέμβαση, κατά την οποία ο χειρουργός καθήμενος σε μία κονσόλα χειρίζεται το ρομπότ και εκτελεί κινήσεις με εξαιρετική ευκρίνεια και λεπτομέρεια, χάρη στη βοήθεια ειδικών εργαλείων που εισάγονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα δια μέσου μικρών οπών του δέρματος.

 

 

 

 

 

Το ρομποτικό σύστημα αποτελείται από 3 βασικές δομές:

  • Την κονσόλα ελέγχου όπου ο εξειδικευμένος χειρουργός –ουρολόγος, στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή έχοντας τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου, πραγματοποιεί χειρισμούς κινώντας ειδικά χειριστήρια (χειρολαβές). Οι κινήσεις αυτές μεταφέρονται ψηφιακά σε υπολογιστή όπου επεξεργάζονται και μεταφράζονται σε αντίστοιχες κινήσεις των βραχιόνων του ρομπότ μέσα στο σώμα του ασθενούς. Στο κάτω μέρος της κονσόλας υπάρχουν ειδικοί ποδοδιακόπτες για τη διαθερμία (COAGULATION), την κάμερα, το συντονισμό των κινήσεων (CLUTCH), και την εστίαση της οπτικής. Η απομάκρυνση του κεφαλιού του χειρουργού από την κονσόλα, συνεπάγεται την πλήρη ακινητοποίηση των αρθρωτών βραχιόνων του ρομπότ

 

 

 

  • Το τροχήλατο με τους ρομποτικούς βραχίονες, το οποίο φέρεται δίπλα στον ασθενή και βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την κονσόλα. Εδώ προσαρμόζονται η κάμερα και τα ενδοσκοπικά εργαλεία, τα οποία εισάγονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα του ασθενούς δια μέσου τομών του δέρματος μήκους ολίγων χιλιοστών. Τα λαπαροσκοπικά εργαλεία των ρομποτικών βραχιόνων μπορούν να πραγματοποιήσουν όχι μόνο όλες τις κινήσεις που  πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι ( 7 βαθμοί ελευθερίας στην κίνηση ), με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και δεξιότητα, αλλά και ταυτόχρονα να περιστρέφονται σχεδόν 360 μοίρες μέσα στο χειρουργικό πεδίο, ξεπερνώντας έτσι ακόμα και τις δυνατότητες κίνησης του ανθρώπινου χεριού.

 

 

 

 

 

  • Τον ενδοσκοπικό πύργο, ο οποίος αποτελείται από μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας, δυο βιντεοκάμερες για τρισδιάστατη όραση, σύστημα αυτόματης ρύθμισης εικόνας, συσκευή ψυχρού φωτισμού, συσκευή διαθερμίας, σύστημα φωνητικής επικοινωνίας του χειρουργού με το βοηθό και την εργαλειοδοσία μέσω μεγαφώνων και άλλες λαπαροσκοπικές συσκευές.

 

Η ριζική εκτομή του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων με ή χωρίς αμφοτερόπλευρο λεμφαδενικό καθαρισμό και πλήρη διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων, καθώς επίσης και η διενέργεια μιας στεγανής κυστεοουρηθρικής αναστόμωσης, πραγματοποιούνται με πρωτόγνωρη ευκρίνεια και εξαιρετική ακρίβεια με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος.

 

Πλεονεκτήματα

ü  τρισδιάστατη όραση, μεγέθυνση έως 15 φορές περισσότερο

ü  άρση των φυσικών περιορισμών της λαπαροσκοπικής χειρουργικής όπως τρέμουλο και αστάθεια εικόνας, περιορισμένος βαθμός κίνησης καρπού, δισδιάστατη όραση

ü  πραγματοποίηση δύσκολων χειρουργικών χειρισμών με ιδιαίτερη ευελιξία, απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια σε δυσπρόσιτες και δυσδιάκριτες περιοχές της ελάσσονος πυέλου

ü  ελάχιστη κακοποίηση ιστών

ü  μηδαμινή απώλεια αίματος

ü  ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού άλγους

ü  ταχεία ανάρρωση, γρήγορη  κινητοποίηση του ασθενούς και επανέναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων

ü  καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα ( πολύ μικρές τομές του δέρματος )

 

Η επέμβαση διαρκεί 2 με 3 ώρες, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν απαιτείται χορήγηση αίματος. Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο έπειτα από μια ριζική προστατεκτομή είναι περίπου 1-3 ημέρες, ο πόνος είναι περιορισμένος, αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά και εξαλείφεται μετά από λίγες ημέρες εντελώς. Ο ασθενής εξέρχεται με καθετήρα κύστεως, ο οποίος αφαιρείται μετά την πάροδο 7-10 ημερών από το χειρουργείο.

Στα βασικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής συγκαταλέγονται η άμεση εγκράτεια των ούρων και η γρηγορότερη ανάκτηση της στυτικής λειτουργίας. Περίπου 80% των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας τρεις μήνες μετά την επέμβαση, ενώ το ποσοστό ανέρχεται στο 90% μετά την πάροδο εξαμήνου. Ένα χρόνο μετά το χειρουργείο το 95% των ασθενών εμφανίζει απόλυτη εγκράτεια, ενώ στο υπόλοιπο 5% αυτών το πρόβλημα αποκαθίσταται με την τοποθέτηση ενός τεχνητού σφιγκτήρα. Το ποσοστό των ανδρών που έχουν φυσιολογική στύση 12 μήνες μετά το χειρουργείο αγγίζει το 60-70%.